آی - آر - پی - دی آنلاین

پایگاه مجازی مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه

آی - آر - پی - دی آنلاین

پایگاه مجازی مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه

آی - آر - پی - دی آنلاین

آی-آر-پی-دی آنلاین وبلاگی است برای ارائۀ مباحث اقتصادی، با تمرکز بر اقتصاد ایران.
این وبلاگ را من، حسین عباسی، فارغ التحصیل دورۀ دوم مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه (IRPD) و عضو هیأت علمی آن در سالهای 1377 تا 1381 تاسیس کرده ام برای زنده نگاه داشتن نام آن مؤسسه.
این وبلاگ مشابه وبلاگ من به آدرس irpdonline.com است و برای خوانندگان در ایران طراحی شده است.
برای تماس با من به آدرس irpdonline-at-gmail-dot-com ایمیل بفرستید.

بایگانی

اقتصاد ایران در گزارش صندوق بین المللی پول

يكشنبه, ۳ ارديبهشت ۱۳۹۱، ۰۸:۲۹ ب.ظ
گزارش صندوق بین المللی پول از اقتصاد جهانی منتشر شد. این گزارش برآوردی اجمالی از وضع اقتصادی دنیا و نیز کشورهای مختلف ارائه می دهد. تصویر ایران، آنچنان که انتظار می رفت، چندان مطلوب نیست: رشد پایین تولید، تورم بسیار بالا، و بیکاری رو به افزایش سه ویژگی اقتصاد ایران است. اکثر کشورها بعد از بحران اقتصادی اخیر با مشکل رشد پایین و بیکاری بالا درگیرند ولی تورم مشکلی است که تقریباً همۀ کشورهای دنیا توانسته اند حلش کنند.
سال گذشته گزارش صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی ایران را برای سالهای اخیر خیلی پایین اعلام کرده بود و باعث واکنش مسئولان ایرانی شده بود. در نتیجه در مرداد ماه گزارش اصلاحی صندوق نرخ رشدهای بالاتری را اعلام کرد. این واکنشها به همراه عدم اعلام به موقع بسیاری از آمارهای معمولی در ایران، اعتماد بسیاری از افرادی که اقتصاد ایران را دنبال می کنند به آمار اعلام شده را از بین برده است.
گزارش اخیر نرخ رشد اقتصاد ایران را برای امسال و سال دیگر به ترتیب 0.4 و 1.3 اعلام کرده است. این نرخ کمتر از متوسط منطقه ای (4.2 و 3.7) و متوسط جهانی (3.5 و 4.1) است. پیش بینی بلند مدت گزارش (صفحۀ 196) این است که پنج سال بعد اقتصاد ایران هنوز از نرخ رشد پایین (2 درصد) رنج خواهد برد در حالیکه دنیا به رشد اقتصادی بالا (4.7 درصد) دست خواهد یافت. تصویر بیکاری هم متاثر از تولید و ساختار جمعیت است. با جمعیت جوان ایران و رشد تولید پایین، ایران برای دهۀ آینده درگیر بیکاری بالا خواهد بود.
نرخ تورم در دنیا چندین دهه است که کاهش یافته است. منطقۀ خاورمیانه که معمولاً تورم بالا دارد، با نرخ تورم حدود 8 درصد مواجه است. این در حالی است که نرخ تورم ایران بیش از بیست درصد اعلام شده است. مشکل بزرگتر این است که، حداقل از دید کارشناسان صندوق، در آیندۀ نزدیک هم امیدی به حل تورم نمی رود. تورم انتظاری ایران برای سال 2017 هم در حدود 20 درصد پیش بینی شده است که نشان از عدم وجود ارادۀ جدی در تصمیم گیران برای کنترل تورم است.
گزارش صندوق، حتی اگر به مذاق ما خوش نیاید، نشان مضاعف از وجود مشکلات اساسی در اقتصاد است. مشکلاتی که دیگران حلش کرده اند. این گزارش البته وحی منزل نیست. با تغییر سیاستها می توان هم اقتصاد بهتری داشت و هم تصویر بهتری.
آمار تولید، بیکاری و تورم ایران را در جدول زیر ببینید. برای گزارش کامل هم به اینجا مراجعه کنید.


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۱/۰۲/۰۳
حسین عباسی

نظرات  (۶)

این آمار پیش بینی و ارزیابی سازمانی است بر مبنای داده ها و اطلاعات در دسترس از کشورمان . به طور کلی دو نوع ارزیابی دارییم ، یکی اینکه خود سازمان (کشور ) انجام می دهد که خودارزیابی گویند و معمولا همراه با تعصب و غرض است که آب به آمار می بندند. نوع دیگر ارزیابی بیرون سازمانی است که به واقعیت نزدیک تر است . امیدواریم با تلاش دست اندرکاران وضع بهتر از پیش بینی هر دو نوع آمار باشد.
۰۹ ارديبهشت ۹۱ ، ۱۳:۴۲ گزاره‌ها » لینک‌های هفته (۸5)
[...] اقتصاد ایران در گزارش صندوق بین المللی پول (مجلۀ اقتصادی IRPD ONLINE JOURNAL) (بسیار خواندنی!) [...]
۱۱ ارديبهشت ۹۱ ، ۱۴:۵۱ عبالکریم. اباد
لطفا درمورد عدم وجود اراده جدی درتصمیم گیران برای کنترل تورم روشنگری نمایید.
جناب عبالکریم
وقتی مشکلی وجود دارد که راه حل شناخته شده ای دارد و اکثر کشورها در دهه های اخیر آن را آزموده اند و نتیجه گرفته اند (و در نتیجه تورم یک رقمی دارند،) وجود تورم 15 تا بیست درصدی برای سه دهه کافی است که مشکل را در عدم ارادۀ جدی تصمیم گیران بدانیم.
توضیح اینکه در بسیاری از موارد مشکل عقب ماندگی یک کشور را باید در در اقتصاد سیاسی ساختار قدرت جستجو کرد. به نظر می رسد که ایران هنوز به آن نقطه نرسیده است که تصمیم گیر بتواند با کنترل تورم منافعی برای خود و گروهش کسب کند. از سوی دیگر هنوز پول خرج کردن مطلوبیت مستقیم و قابل مشاهده برای تصمیم گیر و طرفدارانش دارد. در نتیجه هزینه کردن به قیمت ایجاد تورم استراتژی مسلط برای تصمیم گیر است.
این معادلات در رفتار و گفتار تصمیم گیران دیده می شود و ما به نتیجۀ بالا می رساند.
به نظر شما اگر دولت حقوق کارکنان را بالا نبرد و هیچ پولی از پول های نفت را تزریق در بازار های موجود در داخل نکند (خیلی کارهای دیگر را انجام ندهد، در واقع هیچ کار اقتصادی را انجام ندهد) تورم کنترل می شود
سلام علی. مسئله فقط حقوق کارمندان نیست. دولت هزینه های زیادی می کند و باید آنها را کاهش دهد. اینکه چه هزینه هایی کاهش یابد از تخصص من خارج است. مهم این است که حجم پول افزایش زیادی نیابد و در مقابل مشکلات تولید کمتر شود تا با افزایش تولید بخشی از بار تقاضا به جای اینکه به قیمتها منتقل شود از طریق افزایش تولید پاسخ داده شود.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی