آی - آر - پی - دی آنلاین

پایگاه مجازی مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه

آی - آر - پی - دی آنلاین

پایگاه مجازی مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه

آی - آر - پی - دی آنلاین

آی-آر-پی-دی آنلاین وبلاگی است برای ارائۀ مباحث اقتصادی، با تمرکز بر اقتصاد ایران.
این وبلاگ را من، حسین عباسی، فارغ التحصیل دورۀ دوم مؤسسۀ عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه (IRPD) و عضو هیأت علمی آن در سالهای 1377 تا 1381 تاسیس کرده ام برای زنده نگاه داشتن نام آن مؤسسه.
این وبلاگ مشابه وبلاگ من به آدرس irpdonline.com است و برای خوانندگان در ایران طراحی شده است.
برای تماس با من به آدرس irpdonline-at-gmail-dot-com ایمیل بفرستید.

بایگانی

مختلس نمونۀ سال

جمعه, ۲۵ شهریور ۱۳۹۰، ۰۶:۴۵ ق.ظ

این اختلاس هم شده مثل زبل خان شکارچی. اختلاس سه هزار میلیاردی اینجا، اختلاس سه هزار میلیاردی آنجا، اختلاس سه هزار میلیاردی  همه جا.

هیچکس هم نمی داند چه خبر شده. ظاهراً اصل قضیه دریافت پول از بانک بدون داشتن وثیقه بوده است.

می گویند سه هزار میلیارد رقم گرد شده است و اصل قضیه سر 2800 میلیارد بوده. تازه همۀ آن هم اختلاس نبوده. 1800 میلیارد دلار (اصلاح می شود: تومان) آن بدون وثیقه بوده و بقیه با وثیقه. مختلس محترم همچین بی کس و کار هم نبوده. آنقدر پول داشته که وثیقۀ هزار میلیارد تومان وام را بدهد. 38 واحد اقتصادی داشته (اگر ارزی که همین واحدها به نرخ دولتی می گیرند را در بازار آزاد بفروشند یحتمل پول اختلاس در می آید). بعدش هم ببینید که با این پول اختلاسی چه کار می خواسته بکند: بانک خصوصی تاسیس کند، بیش از پنجاه درصد فولاد خوزستان، شرکت تراورس و شرکت اکسین را بخرد، و پروژۀ دو طبقه کردن جادۀ رامسر به نور را اجرا کند و خدا می داند چند پروژۀ ملی و عام المنفعۀ دیگر را تمام کند (مرجع). حالا داد همه درآمده که روسای همۀ بانکها باید از شرم استعفا بدهند و باید ال بشود و بل بشود.

آقا جان. این که اختلاس نیست. کارآفرینی است. من که می گویم به عنوان کارآفرین نمونۀ سال یک جایزه هم بهش بدهید که پولی که قرار بوده به ضرب سیاستگذاریهای اشتباه صرف شرکتهای زیان ده دولتی و پروژه های بی بازگشتی مثل وامهای زود بازده و امثالهم بشود را از بانکها گرفته و سرمایه گذاری کرده. آنهم این بانکها که عمراً وام نمی دهند مگر به پروژه های بی در و پیکر و بی سرانجام.

حالا خبر زیر را هم بگذارید کنار اختلاس مربوطه. من هیچی، خودتان کلاهتان را قاضی کنید ببینید کدامیک "اختلاس" تر است: "کسی به یک نفر گفته بود 250 میلیون بدهید تا مسئول فلان بخش شوید". (مرجع. کل مصاحبه را بخوانید که جالب است اساسی). مسئول یک بخش در یک اداره شدن ببینید چقدر می ارزد که 250 میلیون بابتش  می دهند. چند تا از این "مسئول بخش" ها و بالا تر از آن داریم، خدا می داند. یک حساب سر انگشتی کنید از قابلیت اختلاس در چنین فضایی.

حالا من دیگر از اختلاسهایی که در فضای ارز ارزان (زیر قیمت بازار) یا وامهای با وثیقۀ با نرخ بهرۀ زیر تورم یا مجوزهای وارداتی یا هزار مورد مشابه هر روزه دارد اتفاق می افتد صحبت نمی کنم که سه هزار میلیارد در مقابل آنها پول خرد است.

خلاصه دست از سر این مختلس عزیز بردارید بگذارید کارش را بکند که خیر من و شما در این است. بروید آن جایی که خراب است را درست کنید.
اضافات: اینکه می گویند این اختلاس از زمان عیلامی ها تا کنون سابقه نداشته همچین درست هم نیست. همین سال 1373 بود که اختلاس 123 میلیارد تومانی شده بود حرف و حدیث هر روزۀ مردم. ما یک حساب و کتاب کردیم دیدیم اگر نرخ تورم این سالها را بچینیم روی هم و آن 123 هزار میلیارد را بیاوریم به زمان حال، می رسیم به رقمی کمی بیش از 2000 میلیارد تومان. یعنی جرینگی 200 میلیارد از این اختلاس حاضر بیشتر. ولش کنین این بابا را برود جادۀ رامسر به نور را دو طبقه کند. خیرش به ما هم برسد. حالا از ما گفتن.
اضافات دوم: اعلام شد که  4700 میلیارد تومان دارایی مختلس ما توقثف شده است. والله چی عرض کنیم. این بانکهای دنیای حریص و سودجوی سرمایه داری حاضرند خدا دلار به ما وام بدهند چون کار داریم و می توانیم بازپرداختش کنیم. حالا یکی با 4700 هزار تومان سرمایه نتواند 1800 وام را پرداخت کند؟ بابا ولش کنید به کارش برسد.
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۰/۰۶/۲۵
حسین عباسی

نظرات  (۱۳)

نه به این شدت، ولی موافقم. اولن خوب شد به ماجرای 1800 میلیارد بودن اشاره کردید. آن قدر فشارهای ِ سیاسی پشت ِ این ماجرا هست که کسی به این نمی‌پردازد که اصلن ماجرا چیست؟! فقط تکرار ِ تیتر ِ معروف 3000 میلیارد تومان اختلاس. بگذریم که اصلن معنای ِ حقوقی ِ اختلاس، با دزدی و کلاهبرداری و ... متفاوت است.
دوم این که اگر شرح همان باشد که شما گفته‌اید، یعنی مقداری پول بدون ِ وثیقه گرفته، طبیعتا باید مجازاتی بشود و پول را برگرداند و ماجرا متفاوت با دزدی است. ای کاش کسی جزئیات بیشتری بگوید. علی‌الحساب ظاهرن شهرام جزایری هم گرفتاری ِ مشابه داشته و بدون بدهی ِ بانکی، به خاطر ِ جنجال‌هایی از این قبیل کارش به آنجا رسید. سیاست هم که بماند.
1800 میلیارد تومان.
نکته مهم و جالبی بود. در دور و بر ما جو چیزی که راه بیفتد دیگر حسن آقای بقال هم می‌شود اقتصاددان و حکم صادر می‌کند در مورد ا.خ. در تمام روزهایی که گذشت هنوز یک آدم مسوول نیومده دقیق بگه این آدم چی کار کرده؟ چطوری کرده؟ همه هم را متهم می‌کنند و ماجرا انفدر بیخ پیدا می‌کند که آخرش همه چیز پای طرف نوشته می‌شود.
ممنون اقا رضا. فکر کردم صفرهای پولمون رو حذف کردن الان فرقی بین ریال و تومان و دلار و یورو نیست!
متأسفانه به نظر می رسد ماجرا بیشتر تسویه حساب و دست پیش گرفتن است. چیزی به انتخابات مجلس نمانده و چه چیزی بی اعتبارکننده تر از اتهام دزدی در فرهنگ ما. اگر کسی 6 سال با بی کفایتی منابع مملکت را به بدترین وجه تلف کند حرجی بر او نیست و نیت اش خیر است اما وای به روزی که حساب شخصی اش یک ریال از تراز خارج شود، دیگر تا ابد لعنت می شود.
رامین. نکتۀ اصلی همین است که گفتی. معنای حقوقی اختلاس الزاماً به معنای برداشتن پول و در رفتن نیست. چه بسا به دلیل قوانین ناکارآمد بخش قابل توجهی از فعالیتهای اقتصادی اختلاس محسوب شوند.
ممنون رضا. حواشی قضیه مهمتر از خود قضیه است. هیجان دارد و موضوعی داغ است برای گپ و گوپ بعد از شام در مهمانی ها. ما خودمان که فقط برای همین موضوع هم شده باید یک مهمانی مفصل بگیریم.
آقا ما یه سوال خارج از موضوع داشتیم: این "اصلاحات ارزی" که آقای الهام (مرجع دوم) تو صحبت هاش فرموده بودند چی بوده. ما تا جایی که یادمونه اصلاحات ارضی (یا حتی عرضی ) داشتیم. این یکی به گوشمون نخورده بود. لطفا مطلعین بخش اقتصاد راهنمایی بفرمایند
والله چی عرض کنیم. ما خبر نداریم از "اصلاحات ارزی" در اول انقلاب. گمانم همان اصلاحات عرضی بوده. عرضی فرموده اند که عرضی بفرمایند.
این لینک هم در دانستن واقعیت ماجرا مفید است:
http://www.tehrooz.com/1390/6/29/TehranEmrooz/715/Page/8/
ممنون آرش. مجموعۀ مفیدی است.
حالا حسین جان، سوال اینه که آیا چنین عملی اصلن اختلاس محسوب می‌شه. من در ویکی‌پدیا تعریف اختلاس (Embezzlement) رو بادقت خوندم. اصلن اتفاقی که افتاده به اختلاس نمی خوره.
سوال دوم اینه که اگر این آقا قصد انجام کلاه‌برداری به این عظمت داشت، چرا باید این همه بیزینس فعال رو راه‌اندازی می‌کرد. هیچ توضیحی تا حالا داده نشده که آیا این آقا قدرت پرداخت بدهی‌هاش رو به بانک صادرات داره یا نه. اصلن سررسید بدهی‌هاش کی هست. آیا یک پانزی اسکیم رو اجرا کرده یا این که پولهای دریافتی در شرکت‌های زیرمجموعه صرف شده؟
شما جواب این سوالها رو گرفتی؟
آرش عزیز
من هم موافقم که یک جای کار می لنگد. کاملاً موافقم که فردی با این همه کسب و کار فعال را نمی توان به سادگی مختلس نامید حتی اگر قوانین بانکی را رعایت نکرده باشد. احتمال می دهم که قوانین آنقدر دست و پا گیر است که طرف آنها را دور زده است.
از خواندن دو صفحۀ روزنامه که تو معرفی کردی اطلاعات بیشتری پیدا کردم. ولی هنوز باور ندارم که آنچه اتفاق افتاده اختلاس به معنای اتفاقی مضر به حال اقتصاد است.
در واقع تعریف فعالیتهای قانونی و غیر قانونی است که تعیین می کند چه چیزی اختلاس است و چه چیزی نیست. اگر قانون را خیلی باریک تعریف کنیم حیطۀ فعالیتهای غیر قانونی خیلی گسترده می شود و هر کاری که بکنیم غیر قانونی است.
به نظر من قوانینی که به فردی با 4700 میلیارد تومان سرمایۀ قابل اثبات اجازۀ گرفتن 3000 هزار میلیارد تومان را ندهد قوانینی مضر به حال اقتصاد است که باید عوض شوند دقیقاً به این دلیل که مانع گسترش فعالیتهای اقتصادی است.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی